شلیک به جشنواره مطبوعات

شلیک به جشنواره مطبوعات
تاریخ انتشار : يکشنبه, ۱۱ شهريور ۱۳۹۷
داریوش عباسی

بیست‎و‎سه سال است که جشنواره مطبوعات، به عنوان فرصت و بزنگاهی برای دیدار رو در روی اهالی رسانه‌ با مخاطبان و سیاست‎گذاران برپا گردیده است.

این روزها اما چند تن از مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از منتفی شدن برگزاری نمایشگاه بیست وچهارم خبردادند.

با وجودی که در چند سال اخیر، نقدهایی میان مدیران‎رسانه و روزنامه‎نگاران، نسبت به نحوه برگزاری و اهداف نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری‎ها به عنوان بزرگترین گردهمایی رسانه‎های مکتوب کشور، مطرح گردیده بود،اما کمتر کسی انتظار داشت به یکباره زنگ تعطیلی نمایشگاه مطبوعات به صدا درآید.

برخی کارشناسان و خبرگان اقتصاد رسانه می‎گویند، در شرایطی که مطبوعات حامی محکمی در جامعه و حاکمان ندارند و مدیران رسانه در تنگنای تامین مالی و تهیه نیازهای اداره بنگاه و ادامه حیات رسانه‎شان هستند، نمایشگاه مطبوعات چه دردی از انبوه دردها و زخمهایشان را درمان می‎کند؟

برخی دیگر که تاثیرات اجتماعی رسانه‎ها برایشان مهمتر است، با انتقاد از کاهش حمایت‎ها، می‎گویند؛ گویا کم‎کم باید فراموش کنیم که روزی روزگاری مطبوعات رکن چهارم دموکراسی قلمداد می‎شدند. تنویر افکار برای پویایی جامعه حیاتی بود. کتاب و روزنامه به عنوان پدر یا نیای سایر رسانه‎ها، برای تعمیق دانش و بینش افکار عمومی ضرورت داشت. نقد قدرت و شفاف‎سازی در رشد رضایت عمومی تاثیرفراوان برجای می‎گذاشت و زندگی درغیاب مطبوعات تیره‎و‎تار.

این روزها در بحبوحه رشد قیمت دلار و کاغذ وارداتی و جولان رسانه‎های بی‎شناسنامه، تا اطلاع ثانوی،گویا به مطبوعات تاثیرگذار که معیار و ترازباشند، نیاز نیست و می‎توانند برگ رخصتی بگیرند. بازاراخبار جعلی وکم مایه، کاربرد بیشتری دارد.

برای نگارنده که ۲۴ سال سابقه روزنامه‎نگاری دارد و در ۲ دهه گذشته مطبوعات پرشمارگان و مخاطبان علاقمند و سالن‎های لبریز از مردم بویژه جوانان در ایام جشنواره را بوده، تصورچنین پایانی، تلخ و دشوار است.

اگر متولیان امر با بررسی وضعیت چنین نمایشگاههایی در سایر نقاط جهان و با مشورت شماری از صاحبان فکر و اندیشه و در فرآیندی تحقیقی به این جمع بندی می‎رسیدند که این نمایشگاه کارکرد خود را از دست داده و یا باید با لحاظ تغییراتی، به حیات خود ادامه می‎داد، تاثیر تلخ این خبر کمتر از آنی بود که این روزها در جمع خبرنگاران و روزنامه‎نگاران می‎شنویم.

در این خصوص با اظهار تاسف از این رفتار شتابزده، باید گفت چرا بجای چالش با مسائل و حل مشکلات تا رسیدن به رهیافتی نو، به سرعت به سوی پاک کردن صورت مساله می‎رویم؟ فرق توسعه‎یافتگی و توسعه‎نیافتگی در کجاست؟

شلیک به جشنواره مطبوعات